11.2.15

Kako do velike ideje?

Želite da imate sjajne ideje? Možete da pokušate sa čekanjem i da vidite da li će jednog dana da Vam ideje same iskoče iz glave. Međutim, ako želite da na sistematski način dođete do novih ideja, možete krenuti već danas. Ovo su tri jednostavna koraka:
Obrazujte se u oblasti iz koje želite ideju
Koristite tehnike generisanja ideje
Izaberite najbolje ideje iz rezultata

Dobre ideje se javljaju iz znanja

Ne očekujete da izmislite novu teoriju relativiteta ako nemate saznanja iz oblasti fizike i matematike. Potreban Vam je određen stepen znanja iz oblasti iz koje želite dobru ideju za posao ili bilo šta drugo. Za istinski dobre ideje potrebno je i veliko znanje.

Da biste kreirali novi način transporta, na primer, želeli biste opšte znanje iz te oblasti, kao i više specifičnih znanja. To može obuhvatati nešto saznanja o svim aktuelnim načinima prevoza. Na listi ideja možete dodati i stvari koje su pokšavali, ali koje nikad nisu uspeli i spisak svih stvari koje ljudi žele tokom njihovog transporta.

Tehnika velikih ideja

Ideje i izumi počinju u umu, a um prati određene obrasce i pravila. To je razlog zašto tehnički rešeni problemi i ideje tehnički  generisane dosta dobro funkcionišu. Razmotrimo na primer tehniku "Koncept kombinacija". Recite Vašem umu da Vam je potrebna korisna kombinacija aviona i motocikla i mozak će tražiti dok ne pronađe. Ovaj alat uma će kroz 20 sekundi da zamisli kako iz motocikla u punoj brzini izlaze krila kada se nađete na ivici litice.

Tehnika redefinisanja problema može u mnogo čemu otvoriti potpuno novu oblast za istraživanje. Redefinisanjem na primer "jeftinih stanova" kao način da se pomogne ljudima da jeftinije dođu do stana, dovela je do niza novih metoda finansiranja koje su omogućile da se kupi stan ili kuća, čak i ako su cene nekretnina porasle. Ako bolji posao postane bolji način da zaradite novac, otvoriće Vam se čitav niz mogućnosti. Postoje desetine tehnika generisanja velikih ideja koje možete izabrati, svaka ima svoje prednosti.

Ideje koje se mogu birati

Što više ideja smislite veće su šanse da pronađete najbolju ideju za posao. Konačno, ako veliko znači za Vas važno, morate da radite u važnim oblastima. Nema ništa loše u izmišljanju boljih ofingera, ali ako želite da promenite svet, počnite da radite na novim načinima kako da spasimo životnu sredinu, načini za otklanjanje gladi, politički procesi koji će izbeći ratove i mnoge druge velike ideje.

Nema komentara:

Objavi komentar